Hoppa till sidans innehåll

Historia


Fäktning i Kristianstad – hågkomster av Gunnar Herrström

I min egenskap av gammal Kristianstadsfäktare grundutbildad på florett och värja av min fader, gymnastikdirektör Erland Herrström, gläder det mig att fäktningen åter får en plats i Kristianstads idrottsliv.

Fäktningen har gammal tradition på läroverket, Söderportskolan. År 1932 sattes ett vandringspris i florettfäktning för skollag i Skåne upp. Sedan det erövrats av läroverkets fäktare följde ett nytt vandringspris, även detta gick till slut till läroverket. Det tredje vandringspriset erövrades slutligt 1943, av ett lag från läroverket bestående av Gunnar Herrström, Torsten Holmquist och Bertil Lynge.

Av skolans fäktare före min tid var Ingemar Bondesson, Bertil Lindoff och Gustav Ljungberg även efter skoltiden framgångsrika på florett och värja. Kaj Neideman, senare journalist och krönikör i hemstaden hör också till de fäktare som fått sin skolning på läroverket.

Själv fortsatte jag efter skoltiden med florett- och värjfäktning och senare sabel i LUGI, Lund. Jag lyckades bland annat bli akademisk mästare i lag på värja och individuellt på sabel.

Att jag efter många års uppehåll började fäkta sabel i Stockholm 1960 och i Malmö 1961 och ytterligare några år även värja och florett är en annan historia.

Utöver de redan nämnda deltog läroverket med framgång i skolmästerskap ,med bland andra B Palm, M Wirstedt, H Collvin under 1930-talet och L Engblom under 1940-talet.

Under slutet av 1930- och början av 1940-talen hade både I6, Norringarna och A3, Wendes ett flertal goda värjfäktare av vilka några fått sin grundskolning av min far på läroverket.

Mitt råd till de unga nyblivna fäktarna är: vilja, snabbhet, smidighet och vägen kan ligga öppen till framgångar hos en ny fäktargeneration. En liten varning, se upp med vänsterfäktare, de är ofta farliga, påminner en gammal vänsterfäktare.

Gunnar Herrström
Röinge, Hässleholm

Uppdaterad: 21 MAR 2010 16:47 Skribent: Christer Karlsson

Fäktstart 13/1 18:15

Idag startar fäktningen för terminen igen.
Välkommen till C-hallen i Kristianstads arena 
måndagar och torsdagar 18:15 till senast 20:30,
efter 19:30 går man hem när det passar.

Vi har rullande intag om du är nyfiken på att prova på.

Avgifter:  Medlemsavgift: 150 kronor, träningsavgift 600 kronor.
Du får låna all utrusning. 


Välkomna!

Postadress:
C4 FK - Fäktning
C/O Hofling, Gardistvägen 8
29137 Kristianstad

Kontakt:
Tel: 0708518129
E-post: This is a mailto link

Se all info